Το SHARE είναι ένα ερευνητικό έργο για συνεργεία διάσωσης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση,και εκτελέστηκε από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιηθηκε τον Ιούνιο του 2005.

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος SHARE εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 το Έργο SHARE: Υποστήριξη Ομάδων Διάσωσης με νέα κινητή τεχνολογία  «EU Framework Programme for Research and Technological Development (FP6)» με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την συμμέτοχη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

Η συνάντηση διοργανώθηκε επιτυχώς και στα δύο προγράμματα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής, με επικεφαλή τον καθηγητή Ιωάννη Πήτα και την συνδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την συμμέτοχη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

Το 2006 το πρόγραμμα SHARE γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια και αξιολογήθηκε πολύ θετικά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, το πρωτότυπο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί από το ΑΠΘ επιδείχθηκε με επιτυχία στους υπευθύνους της ΕΚ στο Sankt Augustin της Γερμανίας. Στόχος του ΑΠΘ είναι να κάνει το σύστημα πλήρως λειτουργικό και χρήσιμο σε πραγματικές συνθήκες, ιδιαίτερα για δασικές πυρκαϊές. 

Το ερώτημα είναι γιατί το ΑΠΘ εφόσον έχει στην κατοχή της το πρόγραμμα και επιδείχθηκε με επιτυχία στους υπευθύνους της ΕΚ στο Sankt Augustin της Γερμανίας δεν το υλοποίησε στην Ελλάδα? Αφού Ελληνικό Πανεπιστήμιο ειναι γιατί δεν το προώθησε στην Ελλάδα?

Είχε άλλα συμφέροντα ?

Η Ελλάδα μας κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει τεράστιο θέμα με τις πυρκαγιές ,χάνονται ανθρώπινες ζωές ,είδαμε και τα πρόσφατα περιστατικά τόσο στο Μάτι που έχασαν την ζωή τους 102 ψυχές όσο και στην Εύβοια οπου έγινε κρανίου τόπος όλη η Εύβοια.



Γιατί κύριοι του ΑΠΘ αλλά και εσείς του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ δεν προωθήσατε το έργο στην Ελλάδα ,παρά το στείλατε στο εξωτερίκο?Από την Ελλάδα δεν πληρώνεστε? 

Θα πρέπει να απαντήσετε ενώ πληρώνεστε από την Ελλάδα γιατί στείλατε το πρόγραμμα στο εξωτερικό?

Δείτε το αντικείμενο και των δύο έργων του SHARE τα οποία ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφιακοί πυροσβέστες: η φορητή επικοινωνία στην αντιμετώπιση πυρκαϊών 

Ερευνητικό έργο SHARE: Φορητή επικοινωνία για συνεργεία διάσωσης 

Στις 6-7 Ιουνίου 2005 πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση εργασίας του έργου SHARE, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση διοργανώθηκε επιτυχώς από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής, με επικεφαλή τον καθηγητή Ιωάννη Πήτα. Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι να αναπτυχθεί μια εξελιγμένη φορητή επικοινωνία για ομάδες διάσωσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διαχείρισης καταστροφών, κυρίως πυρκαϊών. Προς το παρόν, οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποιούν την κοινή τεχνολογία των Walkie-Talkie και στηρίζονται σε κοινούς χάρτες για την κατάσβεση πυρκαϊών. Όλες οι πληροφορίες σχετικές με την κατάσταση συναγερμού και οτιδήποτε αναφορές ή στοιχεία, χρήσιμα για την λήψη αποφάσεων, διεκπεραιώνονται με το χέρι. Μετά την εισαγωγή της νέας φορητής τεχνολογίας, οι ομάδες διάσωσης θα έχουν τεράστιο κέρδος από υπερσύγχρονες λειτουργίες και πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων, λαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς και ψηφιακούς χάρτες που αφορούν πλευρές της κρίσιμης κατάστασης, όπως η τοποθεσία και το περιβάλλον. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν κάμερες υπερύθρων από τους πυροσβέστες, ώστε να βλέπουν μέσα από τους καπνούς επιζώντες, την εστία της πυρκαϊάς και υπερθερμασμένα τμήματα του κτιρίου που κινδυνεύουν από άμεση κατάρρευση.

Το αντικείμενο της συμμετοχής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών στο έργο SHARE είναι η επεξεργασία των εικόνων υπερύθρων, ώστε να επιτευχθεί αναγνώριση θυμάτων και της εστίας της φωτιάς. Άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι: • Fraunhofer IMK, επικεφαλής του έργου, Ινστιτούτο μέσων επικοινωνίας, Γερμανία • Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Έργο SHARE: Υποστήριξη Ομάδων Διάσωσης με νέα κινητή τεχνολογία 

Το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ομάδα υπό τον καθηγητή κο Ι. Πήτα) συμμετέχει στην υλοποίηση του SHARE, ενός ερευνητικού προγράμματος του 6ου «EU Framework Programme for Research and Technological Development (FP6)». Στα πλαίσια του προγράμματος SHARE αναπτύσσεται ένα εξελιγμένο σύστημα κινητής επικοινωνίας που θα παρέχει υποστήριξη σε ομάδες διάσωσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διαχείρισης καταστροφών. Πλοήγηση με εξελιγμένους ψηφιακούς χάρτες, ευρετήριο πολυμέσων, χρήση υπέρυθρων καμερών για καλή όραση μέσα από καπνούς είναι ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι φορείς Fraunhofer Gesellschaft (επικεφαλής, Γερμανία), Πανεπιστήμιο Paderborn (Γερμανία), Telisma (Γαλλία), Siemens (Αυστρία), Loquendo (Iταλία), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Ελλάδα), Teleatlas (Bέλγιο) και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης Dortmund (Γερμανία). Προς το παρόν, οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποιούν την κοινή τεχνολογία των Walkie-Talkie και στηρίζονται σε κοινούς ‘χάρτινους’ χάρτες για την κατάσβεση πυρκαϊών. Όλες οι πληροφορίες σχετικές με την κατάσταση συναγερμού και οτιδήποτε αναφορές ή στοιχεία, χρήσιμα για την λήψη αποφάσεων, διεκπεραιώνονται με το χέρι. Μετά την εισαγωγή της νέας κινητής τεχνολογίας, οι ομάδες διάσωσης θα έχουν τεράστιο κέρδος από υπερσύγχρονες λειτουργίες και πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων, λαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς και ψηφιακούς χάρτες που αφορούν πλευρές της κρίσιμης κατάστασης, όπως η τοποθεσία και το περιβάλλον. 

Οι καινοτομίες αναπτύσσονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

 Α) Κινητό σύστημα το οποίο επιτρέπει ψηφιακή επικοινωνία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Push-to-Talk της Siemens, η οποία προσφέρει στα μέλη μιας ομάδας χρηστών την άμεση μετάδοση φωνής στο απλό πάτημα ενός κουμπιού. 

Β) Επεξεργασία φωνής και εικόνας υπό ακραίες συνθήκες (π.χ. πολύ θόρυβο, φωτιά/καπνό, σκόνη). 

Γ) Διαδραστικούς ψηφιακούς χάρτες, με συνδεδεμένες πολυμεσικές πληροφορίες εξέλιξης της κατάστασης Η λογική του προγράμματος θα ενσωματωθεί σε μια υποδομή φορητής επικοινωνίας, βασισμένη σε 2.5G, 3G (UMTS, TETRA) και ασύρματα WLAN δίκτυα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το SHARE διαθέτουν μια πλήρη από άκρο προς άκρο λύση, η οποία παρέχει στις ομάδες διάσωσης ένα περιβάλλον που είναι έξυπνο, εύρωστο και εύκολο στη χρήση.

 Η κύρια συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο SHARE βρίσκεται στην επεξεργασία υπέρυθρου βίντεο κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς/διάσωσης. Σε τέτοιες συνθήκες, οι κοινές κάμερες εμποδίζονται από τον καπνό. Οι υπέρυθρες κάμερες μπορούν να επισημάνουν την εστία της φωτιάς, επιζώντες που ενδεχομένως κινδυνεύουν άμεσα και πρέπει να απομακρυνθούν, πόρτες έτοιμες να αναφλεγούν και υπερθερμασμένα στοιχεία έτοιμα να καταρρεύσουν. Ανάλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δασικές πυρκαϊές, από τις οποίες υποφέρει η χώρα μας κάθε καλοκαίρι. Ο σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι να παρασχεθούν (ημι)αυτόματα εργαλεία για ανάλυση δισδιάστατης εικόνας και βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση μιας πυροσβεστικής ή άλλης ομάδος διάσωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρηση διάσωσης και μετά (π.χ. σε δικαστική έρευνα ή σε μάθημα ανάλυσης εμπειρίας). Επιθυμητά αποτελέσματα είναι η ποσοτική ανάλυση της τακτικής αποτελεσματικότητας της επιχείρησης, η ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας και εστίας φωτιάς στην εικόνας και ο χαρακτηρισμός της φωτιάς όσον αφορά το μέγεθος, την εξάπλωση κ.ά. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους αρχηγούς τμημάτων να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν βοήθεια και πληροφορίες στους πυροσβέστες. 

Πρόσφατα το πρόγραμμα SHARE γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια και αξιολογήθηκε πολύ θετικά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, το πρωτότυπο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί από το ΑΠΘ επιδείχθηκε με επιτυχία στους υπευθύνους της ΕΚ στο Sankt Augustin της Γερμανίας. Στόχος του ΑΠΘ είναι να κάνει το σύστημα πλήρως λειτουργικό και χρήσιμο σε πραγματικές συνθήκες, ιδιαίτερα για δασικές πυρκαϊές. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 



Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που διαβάζω ,από όπου και να το ψάξεις μυρίζει δυσωδία και εδώ πηγαίνει γάντι η έκφραση η ζωή μου ο θανατός σου μόνο που εδώ δεν είναι ζωή είναι το χρήμα!!!!