27-5-2022 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ : Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΔΕΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ( ΒΙΝΤΕΟ ) ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 


ΣΤΙΣ 27-5-2022 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ;

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΤΕΙΘΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ  ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΝΔ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΩΘΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤHN ΕΝΑΕΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ FIR ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ 
ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΡΩΘΕΙ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝΔΙΑ;
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ,ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ,ΤΙΣ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ 

ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΞΑΡΧΑΪΣΜΟΣ 
ΑΥΤΟ ΒΓΗΚΕ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΥΡΙΕ ΔΕΝΔΙΑ ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ

Καταγγέλλουμε την απόκρυψη των κληρονομικών δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος της Βασιλείας τα οποία ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο κυρίαρχο Έθνος μας στους πραγματικά Έλληνες Ιθαγενείς τον σφετερισμό τους την καταδολίευση τους την πλαστογραφία τους, την παράνομη και καταχρηστική τους χρήση από τους πλαστογράφους αλλοεθνείς ανθέλληνες η οποία ξεκίνησε από την εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συνεχίσθηκε με την αυτοκρατορία της Ρωμανίας ( Βυζάντιο ) και σε όλη την μετέπειτα ιστορία μέχρι σήμερα. Οι Κύριοι (Κουρήτες) , όπως προσφωνούσαν τους Συγκλητικούς στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία έπρεπε να είναι ελληνικής ιθαγένειας, ώστε «οι προστασίες να λαμβάνονται σωστά και να δίδονται σωστές απαντήσεις από τους θεούς όταν αποφασίζουν επάνω σε νομικά, κοινωνικά και ειδικώς σε στρατιωτικά θέματα». Επί Ρωμανίας ( Βυζάντιο ) επίσης ο νόμος όριζε την αμιγώς Ελληνική φυλετική καθαρότητα των Συγκλητικών – από τις τάξεις των οποίων εξελέγετο ο εκάστοτε Βυζαντινός Αυτοκράτωρ – και μάλιστα επί ποινή εκπτώσεως των κληρονομικών Συγκλητικών προνομίων των απορρεόντων εκ της καταγωγής τους. Για δε τον βασιλέα της Ρωμανίας ( αυτοκράτωρ ήταν υποδεέστερος του τίτλου του βασιλέως ) ίσχυε : «…τα μεν εώα έθνη διδόασι τιμήν τω Βασιλεί ως διαδόχω του πατρικού οίκου του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Αυτός ο όρος της εθνολογικής κληρονομικής διαδοχής αποδυναμώθηκε με την επικράτηση της δογματικής νομοθεσίας για τον Αυτοκράτορα ο οποίος έπρεπε να είναι : «Πιστός εν Χριστώι τωι Θεώι Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων».

Έτσι την Εθνολογική καταγωγή την είχε κάποιος που έχει προσχωρήσει διά του Χριστιανικού Βαπτίσματος και Χρίσματός του στη Ρωμαϊκή Πίστη, δηλ. στη Ρωμαϊκή Θρησκεία, η οποία από τον 4ο μ.Χ. αι. (οπότε και ιδρύθηκε η Αυτοκρατορία της Ρωμανίας) ήταν ο Χριστιανισμός. Το Ελληνικό κληρονομικό δικαίωμα αντικατεστάθη από την δογματική πίστη του ΑυτοκράτοραΜε αυτόν ακριβώς τον τρόπο έγινε ο εξελληνισμός των Αυτοκρατόρων της Ρωμανίας οι οποίοι ήταν όλοι αλλοεθνείς . Με αυτό ακριβώς τον τρόπο απέκτησαν παράνομα και καταχρηστικά πλαστά Βασιλικά δικαιώματα οι μέχρι σήμερα Βασιλικές οικογένειες . Στην ιστορία του νεοτέρου ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821 υπήρξε συνέχεια του δογματικού κυριαρχικού καθεστώτος. Το σύνταγμα του 1844 ορίζει τον δεκαεξάχρονο ‘Oθωνα βασιλέα ιερό ελέω θεού. Στο πρώτο άρθρο ορίζεται ως : « επικρατούσα θρησκεία εις την Ελλάδα ή της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας…..» και στο δεύτερο άρθρο : «η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος, κεφαλήν γνωρίζουσα τον Κύριον Ημών Ιησού Χριστόν …… ενεργούσα ανεξαρτήτως πάσης άλλης εκκλησίας τα κυριαρχικά ταύτης δικαιώματα…..» από την αρχή αναγνωρίζονται κυριαρχικά δικαιώματα δόγματος επί του έθνους και μάλιστα με κυρίαρχο ( κύριο ) πνευματική οντότητα η οποία κυριαρχεί μέσω της εκπροσώπησης του από την ιερά σύνοδο. Με ποιά απόδειξη και ποιά εξουσιοδότηση γίνεται αυτή η αντιπροσώπευση. Με τί τρόπο γίνεται η επιλογή και με ποιά αποδεικτικά στοιχεία της διαδικασίας. Είναι ακριβώς η συνέχεια του θεοκρατικού καθεστώτος της Ρωμανίας. Είναι αντιγραφή ακριβής η επιλογή αντιβασιλέα του νέου Ελληνικού Κράτους με την επιλογή αυτοκράτορα της Ρωμανίας. Το άρθρο 45 του συντάγματος του 1844 αναφέρει: «…..εκλέγουσι προσωρινώς αντιβασιλέα πολίτην έλληνα του ανατολικού δόγματος…..». αντικατασταθεί η ιθαγένεια άλλη μια φορά η οποία αποδεικνύει την εθνολογική προέλευση με την υπηκοότητα σε δογματική εξουσία.



ΚΥΡΙΕ ΔΕΝΔΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΠΡΟΑΓΑΓΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΑΤΙΒΙΣΜΟ;

ΣΤΟ AMERICAN JEWISH COMMITEE 11-6-2018 ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Ο "ΝΑΤΙΒΙΣΜΟΣ". ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.





ΣΤΟ 7:05  Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 27-5-2022

Με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων ενημερώνει ότι σήμερα θα συζητηθεί μόνο η δεύτερη με αριθμό 696/22-5-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιου Καμίνη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Κύρωση Μνημονίων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Κύριε Καμίνη, καλημέρα σας.

Έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε σήμερα να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη ιστορία της εξωτερικής μας πολιτικής. Αναφέρομαι στο θέμα των μνημονίων συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία αυτή και δύο χρόνια αφότου έχουν κατατεθεί τα πρωτόκολλα αυτά στη Βουλή, ακόμα δεν έχουν έλθει προς επικύρωση στην αρμόδια επιτροπή και βεβαίως και στην Ολομέλεια.

Αυτά αφορούν την ίδρυση της συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τρεις τομείς συνεργασίας πάρα πολύ σημαντικούς από γεωπολιτική, οικονομική και αμυντική σκοπιά.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι η χώρα οφείλει να τιμήσει και να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί κάποιος να έχει. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό σήμερα, που εμφανίζεται μια μεγάλη αστάθεια στον διεθνή ορίζοντα.

Ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς επιπτώσεις της, το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου, του ελεύθερου κόσμου, για το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια έχει ενταθεί. Είχαμε πρόσφατα δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κ. Μπορέλ, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Την ίδια στιγμή έχουμε την ένταση με την Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση πολυδυναμική που απαιτεί εγρήγορση.

Σας ρωτάω, λοιπόν, υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων στη γειτονιά μας ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν έλθει προς επικύρωση αυτά τα πρωτόκολλα, πότε θα έλθουν, πώς βλέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αν από την άλλη πλευρά είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που εφαρμόζει η Βόρεια Μακεδονία τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποιοι μηχανισμοί παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν, εάν λειτουργούν και ποια τα αποτελέσματά τους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Καμίνη.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος - Γεώργιος Δένδιας.

Καλημέρα σας, κύριε Δένδια. Έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ και για την κατανόησή σας την προηγούμενη φορά, που το πρόγραμμα δεν επέτρεπε την παρουσία μου εδώ. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ευθέως -ως συνήθως- και να μην επιχειρήσω να υποτιμήσω ούτε τη δική σας νοημοσύνη ούτε τη νοημοσύνη του Σώματος.

Κατ’ αρχάς και το κόμμα σας αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις, εστιαζόμενες και επί συγκεκριμένων άρθρων και επί συγκεκριμένων διατυπώσεων και επί συγκεκριμένων θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ορθά, όμως, μνημονεύσατε την καθαρή θέση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ότι εφόσον κυρωθεί η συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία. Η Κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι συμφωνιών που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Από εκεί και πέρα, στην ερώτησή σας αν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες, υπάρχουν, επίσης, ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας τότε της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το οποίο ονομάζεται εξαρχαϊσμός. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα σ’ αυτά.

Αν, όμως, η επίκαιρη ερώτηση αφορά τη γενική τάση, αυτό που εκλαμβάνω -και η αίσθησή μου είναι απολύτως πρόσφατη, ήμουν στα Σκόπια μόλις προχθές- είναι ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά, με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μια προσπάθεια.

Ως προς το θέμα του air policing το οποίο θέσατε, η πραγματικότητα είναι ότι για ικανό χρόνο η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το air policing, έστω και αν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τις γνωστές αιρεσιμότητες στις περιπτώσεις και των δύο χωρών.

Όσον αφορά στον χρόνο, θα σας απαντήσω με σαφήνεια με μία φράση: Θα έλθουν όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει. Καταλαβαίνω, υπάρχει καθυστέρηση. Ορθά το παρατηρείτε. Ορθά αναφερθήκατε στους χρόνους, ορθά αναφερθήκατε στο ότι υπάρχει και εθνικό συμφέρον. Από την άλλη, υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει κάθε κυβέρνηση. Απ’ αυτή την έννοια επαναλαμβάνω ότι όταν το κρίνει, θα έλθουν προς ψήφιση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Καμίνη, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Βέβαια, αυτά στα οποία αναφερθήκατε δεν δικαιολογούν την τόσο μεγάλη καθυστέρηση και την τόσο μεγάλη σιωπή που ακολουθεί η Κυβέρνηση αυτά τα χρόνια. Θα ζητούσαμε περισσότερη διαφάνεια αλλά και γενναιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί πια ως χώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στη χώρα μας αυτή η κωλυσιεργία.

Επιτρέψτε μου την έκφραση, αλλά αυτή η κουτοπονηριά δεν αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και βεβαίως δίνει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να κάνει αυτά στα οποία αναφερθήκατε, σχετικά με τα εμπορικά σήματα και με το αλυτρωτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Βεβαίως, δεν αναφερθήκατε στον βασικό λόγο αυτής της καθυστέρησης, που είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στο εσωτερικό της, γιατί βοά ο τόπος ότι πολλοί κυβερνητικοί Βουλευτές, ιδιαίτερα από τη βόρειο Ελλάδα, διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις και πιθανόν δεν θα έχετε την αναγκαία πλειοψηφία για να υπερψηφίσετε αυτά τα πρωτόκολλα. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω τη θέση της δικής μας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ελπίζω όμως, ότι θα μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να πούμε το εξής: Όποτε τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής έγιναν βορά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό και λαϊκισμού, το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα και το έχει πληρώσει πολύ ακριβά και η Κύπρος. Το κόστος ήταν τεράστιο.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα, λοιπόν, των εξελίξεων θα ήθελα να ακούσω πώς βλέπουμε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Θέλουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, ούτως ώστε να εξισορροπήσουμε τη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί αυτή την εποχή με κάποια σταθερότητα στα Βαλκάνια και να κλείσουμε οποιαδήποτε μέτωπα υπάρχουν προς τον Βορρά, για να αφοσιωθούμε εκεί ακριβώς που πρέπει να αφοσιωθούμε, στον βασικό κίνδυνο; Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας; Η καθυστέρηση που εμφανίζει η Κυβέρνηση στο θέμα της επικύρωσης των πρωτοκόλλων δεν μας δίνει ικανοποιητική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι συνήθως φρόνιμο να ευχαριστεί κάποιος τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης για το ύφος τους κατά τις ερωτήσεις -ή δεν είναι και "πιασάρικο", γιατί συνήθως οι κοκορομαχίες είναι πολύ περισσότερο του συρμού- αλλά, παρά ταύτα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας ευχαριστήσω και για το ύφος στη δευτερολογία σας και για τον τρόπο που βλέπετε το ζήτημα των σχέσεων της χώρας και με τη Βόρεια Μακεδονία και με τα Βαλκάνια συνολικά.

Διότι, πράγματι, καλούμαστε να απαντήσουμε, η ύπαρξη, η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας; Και νομίζω η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Και πρέπει να σας ευχαριστήσω και για τη δήλωσή σας -που δεν γίνεται εξ ονόματος του κόμματός σας βεβαίως, αλλά είναι δηλωτική του πνεύματος στο κόμμα σας- της στήριξης της ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας στενών σχέσεων με τη χώρα αυτή, η οποία οφείλω να πω ότι έχει κάνει βήματα πολύ σημαντικά φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία, όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία, παρεμπιπτόντως. Και, βεβαίως, είναι η γέφυρά μας προς τα Βαλκάνια -το είπατε πάρα πολύ σωστά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο -και αξιακό αλλά και στενά αφορώντα το εθνικό συμφέρον- να προαγάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία κυψέλης -ή περισσότερης από μία- ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια είτε πιο κοντά μας είτε βορειότερα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Και στο πλαίσιο αυτό, όλον αυτόν τον μήνα -αλλά και τον επόμενο-, θα κάνω συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια, σε συνεννόηση με μια σειρά από άλλες χώρες, με τις οποίες διαρκώς συνομιλούμε. Διότι η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι κατ’ ανάγκην η καλύτερη. Και δεν αναφέρομαι στη Βόρεια Μακεδονία. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για το τι τέξεται η επιούσα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπ’ όψιν μας -δεν αναφέρομαι σε εσάς, αναφέρομαι σε όλους μας- το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

https://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias

σ.σ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΕΚ ΚΥΡΩΣΗΣ ΣΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΑΣ ΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ???

ΠΗΓΗ

Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ