Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο πολιτισμού στις 13-4-2022, η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, τα δύο υπουργεία συνεργάζονται στενά και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού το μείζον ζήτημα της πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων,.

Παρόλα αυτά όλοι θυμόμαστε τις σοκαριστικές σκηνές στις 30 Αυγούστου του 2020 που οι Μυκήνες τυλίχτηκαν στις φλόγες  και η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Αλλά και το επόμενο καλοκαίρι  στις 4/8/2021  η Ρόδος, η Βόρεια Εύβοια και μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αττικής, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, και της Λακωνίας είχαν παραδοθεί στις φλόγες που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της χώρας.

Τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν  φλόγες να επεκτείνονται στο Τατόι ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ,  κτήρια από το συγκρότημα μνημείων του Τατοΐου, καθώς και δύο κοντέινερ, στα οποία φυλάσσονταν αντικείμενα προς συντήρηση, αλλά και υλικά συντήρησης, καθώς και το φυσικό περιβάλλον τους, καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

Αξίζει να θυμίσουμε πως λίγες μέρες μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου το 2021 οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να προβούν σε μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση όπου ανάμεσα στα αιτήματα τους ήταν και η:

– Άμεση πρόσληψη προσωπικού, 24.000 συναδέλφων

Βέβαια, το αίτημα για πρόσληψη χιλιάδων πυροσβεστών όχι μόνον δεν εισακούστηκε αλλά στις 15 Απριλίου 2022 κοινοποιήθηκαν οι πίνακες για πρόσληψη μόλις  500 πυροσβεστών ενώ ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων συνεχίζει να είναι φτωχός και μη επαρκής για τις ανάγκες της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε πως η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι αυτήν που έφερε το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη βουλή για τον δανεισμό των αρχαιοτήτων μας θεωρώντας αυτή την κίνηση ως προσφορά στον ελληνισμό και ανάδειξη αυτού. Τελικά προβληματιζόμαστε κατά πόσο μια τέτοιων αντιλήψεων υπουργός πολιτισμού ενδιαφέρεται πραγματικά για τις αρχαιότητες του τόπου μας και την προστασία τους.

Πηγή

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ